Évi tízezer kilométer ingyen

2017.07.06. 06:04

A holland Eindhoven University of Technology hallgatói régóta foglalkoznak napelemes járművek fejlesztésével, és most bemutatták a Lightyear One koncepciót. 

Az autó egy korábbi kísérletükön, a Stella Vie technikáján alapul, mellyel 2013-ban a Bridgestone World Solar Challengen, egy töltéssel és napelemek segítségével 3000 kilométert tettek meg. A Stella Vie egyik különlegessége, hogy nem csak egy guruló napelemtábla, amiben éppen csak elfér egy kistermetű ember, hanem teljes értékű négyszemélyes autó. A jármű egy töltéssel, egy meleg nyári napon, akár 1000 kilométert is képes megtenni, ami a mai villanyautók nagyjából 600 kilométeres hatótávjához képest nagyon jó eredmény. Ugyan kívülről szokatlan a megjelenése a hosszú napelem és a keskeny kerekek miatt, de épp ezeket hagyják el a Lightyear One fejlesztésénél.

A divatos kupénak szintén napelemek borítják az egész tetejét, sőt a képek alapján a csomagtartófedelet is. A tervezők azt mondták, hogy nagy hangsúlyt fektetnek az aerodinamikára és a súly alacsonyan tartására. Ígéretek alapján, különböző akkumulátorokkal lehet majd megvásárolni a járművet, ettől függően 400-800 kilométer megtételére lesz képes. A Lightyear tervezőcsapata azt is elmondta, hogy Amsterdamban akár évi 10 000 kilométert is mehet az autó, csupán napenergiával, sőt, ha valaki Hawain él, az akár évi 20 000 kilométert is megtehet majd teljesen ingyen.

Az autó ára 119 ezer euró, ami nem kevés pénz, átszámítva több mint 35 millió forint. Felmerül a kérdés, hogy vajon megéri-e ezt megvenni az Európában jellemző éghajlati viszonyok mellett. Mindenesetre 2019-re várhatjuk az első tíz példányt, de a következő száz darab már csak 2020-ban készülhet el.