Leleplezték az új London taxit

2017.07.11. 17:06

A kínai Geely tulajdonában álló cég, amely a hagyományos formájú londoni taxikat gyártja, és nemrég változtatott nevet London Taxi Companyról London Electric Vehicle Company-ra (LEVC), most mutatta meg legújabb modelljét. A TX5 generációval megpróbálják visszavenni a brit főváros taxi-piacát az olyan konkurensektől, mint a Mercedes Vito.

A TX csodafegyvere a hagyományőrző formaterv mellett a hatótávnövelő motorral kiegészített elektromos hajtásrendszer, amellyel mintegy 640 kilométer tehető meg, és ebből olyan 110 tisztán elektromos üzemben. Az akkumulátor gyorstöltéssel akár 20 perc alatt tölthető 80%-ra, normál háztartási konnektorból pedig úgy 8-10 óráig tart ugyanez. Hatótávnövelésre a Volvo háromhengeres benzinmotorjának a svédek által használtnál kisebb, 1,3 literes változatát használják – ennek az egyetlen feladata az akkumulátor újratöltése lesz. A londoni villanyautó-töltő hálózatot az ígéretek szerint 2018 végéig mintegy 300 gyorstöltővel bővítik, ami az új taxik piacképességét is javítja.

A korábbi London taxikat jellemzően nagy dízelmotorok hajtották, ezekhez képest a LEVC szerint akár heti száz font – úgy 140 ezer forint – megtakarítás is elérhető egy-egy autóval, feltéve, hogy ameddig lehet, csak az akkumulátorról használják, és naponta olyan 190-200 kilométert tesznek meg. A gyáriak szerint már most befutott egy nagyobb brit megrendelés, és 200 példányt szállítanak Hollandiába is.

A formát a Geely főtervezője, Peter Horbury rajzolta, aki korábban a Volvo vezető formatervezőjeként szerzett nevet magának. Ennek megfelelően az új TX5 taxi jó arányú, korszerű jelenség, ugyanakkor megőrizte az előző generációk jellegzetes arányait, derékszögben nyitható ajtóit és magas tetejét. A műszaki tartalom egyébként nagyrészt a Volvótól érkezik, ami a tulajdonost ismerve logikus, hisz a svéd autógyártó is a Geely birodalom része.

A brit főváros közlekedési rendszerét felügyelő Transport for London 2020-ra legalább 9000 null-emissziós taxit szeretne forgalomban látni, így van rá esély, hogy a TX5 hamar elterjed. Ám a LEVC nem egyedül a taxi-eladásokból szeretne megélni. Később tervezik egy tisztán elektromos áruszállító bemutatását is ugyanezeken a műszaki alapokon, amely tovább növelheti a potenciális vásárlók számát, és ezzel a vadonatúj brit üzem kihasználtságát.