Veszélyben a Brit Nagydíj

2017.07.12. 16:47

A brit nagydíj helyszíne, a Silverstone-i pályakomplexum évek óta komoly bajban van, és ez elsősorban a Formula-1-es futamnak köszönhető. Egyszerűen túl sokat kell fizetniük a versenysorozat felé, így hiába népszerű a rendezvény, évek óta veszteséget hoz.

3

A jelenlegi szerződés 2026-ig szólt volna, de azzal, hogy a pálya tulajdonosan, a Brit Autóversenyzők Klubja (BRDC) megszakítja azt, már csak 2019-ig biztosított, hogy megrendezik a brit nagydíjat. A BRDC abban bízik, hogy az F1 jelenlegi szervezője, a Liberty Media hajlandó újratárgyalni a feltételeket, bár a klub elnöke szerint a nagydíj elvesztésével nem a pálya, hanem az ország, és azon belül is Silverstone közvetlen környezete veszítene nagyot.

Korábban az is felmerült, hogy a Jaguar venné át a pályát, de ez a terv végül kútba esett. Azt egyelőre nehéz megjósolni, hogy sikerül-e új feltételekkel újrakötni a szerződést a Liberty Mediával, de a BRDC szerint a nagydíjhoz kapcsolódó gigászi költségek nélkül könnyedén nyereséges lehet a pálya üzemeltetése. Úgy tűnik, bár Nagy-Britanniában számos versenypálya található, és akad köztük, amely alkalmas lehet a nagydíj megrendezésére – ilyen Brands Hatch, 1964 és 1986 között ott rendezték az eseményt – úgy tűnik, azt az érintettek egyike sem kérdőjelezi meg, hogy Silverstone a legalkalmasabb a futam megrendezésére.

A bejelentés időzítése nyilván nem véletlen: az idei brit nagydíjat a hét végén tartják, így most kerül a figyelem középpontjába a probléma.