Boreas: ezer ismeretlen lóerő

2017.07.14. 15:24

Az északi szél görög istenéről nevezték el ezt a középmotoros gépet, és bár egyelőre az sem egyértelmű, hogy működőképes-e a kiállított darab, azt mondják, elérhető lesz vele a 380 km/h is.

Nem ez az első alkalom, hogy a semmiből bukkan fel egy igazán sokat ígérő sportkocsi, és számos ilyen próbálkozás ugyanolyan gyorsan tűnik el végleg, amilyen gyorsan jött. A Boreas egy David Sancho Domingo nevű spanyol formatervező álomautója, és a kiállított példányt látva azt mondanánk, kifejezetten érdekes példány. Masszív, rövid és alacsony kétüléses, jelentős részben karbonszálas műanyag elemekből – a forma alapján azt mondanánk, az ilyesmire mindig akad vevő.

Kételkedésre az adhat okot, hogy az ablakok feketék – ez általában azt jelenti, hogy az autónak még nincsen kész belső tere sem, ami a fejlesztés igen korai stádiumára utal. Emellett az sem derült ki, hogy honnan jön a beígért ezer lóerő, azon túl, hogy valamiféle benzin-elektromos hajtásból. Azt ígérik ugyanis, hogy 100 km-t meg lehet vele tenni tisztán elektromos üzemben is, azaz az sem lehetetlen, hogy benzinmotor is csak hatótávnövelőként kerül majd bele. A további ígéretek 3 másodpercen belüli gyorsulásról szólnak 100 km/h-ra, valamint 380 km/h-s végsebességről.

A DSD Design & Motorsport nevű cég – Sancho Domingo vállalkozása – azt tervezi, hogy 12 példányt épít, amelyek közt nem lesz két egyforma: mindet a megrendelő ízléséhez igazítják az ígéretek szerint – akár a formaterv is különbözhet. Csak sejthető, hogy egy ilyen egyedi járműért euróban is simán elkérhetnek hét számjegyű összeget. A gyártó egyébként azt ígéri, hogy decemberre elkészül a széria első darabja, bár ez most azért még erősen a hisszük ha látjuk kategóriába esik.