Hatszáz lóerős Volvo kupé készül?

2017.07.14. 13:50

A Polestar hosszabb távon ugyan önálló villanyautó-márka lesz a Volvo korábbi bejelentése szerint, de egyelőre a svéd autómárka házi tuningcégeként működik. Úgy tűnik, az első önálló Polestar modell még ez utóbbi szerepet erősíti: egy igazán erős kupét építenek, méghozzá valamelyik meglevő Volvo típus alapjaira.

A hír azért igazán érdekes, mert a Volvónak jelenleg a saját fejlesztésű kétliteres négyhengeres a legnagyobb motorja, és ebből gyakorlatilag lehetetlen 400 lóerőt kihozni úgy, hogy az élettartama megfeleljen egy közúti autóval szemben támasztott követelményeknek. Ezen kívül gondot okozna ekkora teljesítményt az első kerekeken az útra vinni.

Az egyetlen értelmes megoldás, ha az XC90 T8-ból ismert hibrid rendszert fejlesztik tovább. Ennek a rendszerteljesítménye jelenleg 408 lóerő, amiből 320-at biztosít a turbós-kompresszoros benzinmotor. Erősebb villanymotorokkal és a turbómotor teljesítményének további növelésével ez a rendszer elérheti a hatszáz lóerőt, amit összkerék-hajtással az útra vinni sem lenne probléma.

Az Autocar következtetése szerint valószínű, hogy a jövőre várható új S60-as alapjaira épül a Polestar szuperkupé, de ezt már az idei Frankfurti Autószalonon bemutathatják, igaz, nem feltétlenül gyártásra érett formában. Azon sem csodálkoznánk, ha az igen népszerű Concept Coupé formatervét használnák fel, amelyet még 2013-ban mutatott be a svéd gyártó.