Eldőlt: a Daimler és a Chery is használhatja az eQ-t autóihoz

2017.07.18. 17:20

Közel egy évig tartott, de végül megállapodással zárult a Daimler és a Chery névhasználati ügye: mind a két autógyár használhatja majd az eQ/EQ neveket a jövőben.

00-Mercedes-Benz-Innovation-E-Mobility-Showcar-Generation-EQ-Par

Tavaly ősszel indult egy, az autóiparban viszonylag ritka névhasználati vita a Daimler és a kínai Chery között. Nagy autógyártó ritkán követi el a hibát, hogy nem ellenőrzi le előre bevezetni kívánt típusnevét, a Daimler pedig vagy ezt tette, vagy szimplán nem érdekelte, hogy Kínában már használják az eQ-t. A németek Párizsban jöttek elő az EQ nevű almárkával, amit a Mercedes alternatív hajtású autóinak szántak. Még egy egész előrehaladott villanyos SUV-tanulmányt is bemutattak, aztán márciusban jött a hír: a kínaiak perlik őket, hiszen nekik már két éve van egy mini villanyautójuk eQ néven.

A Chery eQ-ja
A Chery eQ-ja

Hogy a Daimlernek mennyibe került a sztori nem tudni, de végül megszületett az egyesség. A megállapodás szerint a Mercedes a nagybetűs EQ nevet használja majd, és a különböző típusokat egy további betűvel lát majd el. Így lesz 2019-re várt első autója neve EQC. A Chery marad az eQ-nál, és ahogy eddig is tervezték, további villanyautóikat sorszámmal jelölik majd, mint eQ1, eQ2, stb.