Kirobbant az új dízelbotrány? Hárommilió dízel Mercedest hívnak vissza

2017.07.18. 20:57

Itt az újabb dízelbotrány? A Daimler friss közlése szerint visszahív szervizelésre több mint hárommillió Mercedest. Szinte minden európai EU5-os és EU6-os dízel Mercedesét berendeli a német óriáskonszern.

gre

Nem sok részlet ismert még a visszahívásról, de a Daimler azután határozott róla, hogy a Volkswagen dízelbotrányához hasonló visszaélés gyanújába került. A német közúti közlekedési hatóság (KBA) épp a napokban jelentette be, hogy a Daimlerrel folytatott egyeztetés után ellenőrzés alá von Daimler-gyártmányokat, mint ahogy korábban más autókat is ellenőrzött a VW dízelbotrányával összefüggésben. A vállalatnál egy ideje folytak ellenőrzések az ügyben, a stuttgarti ügyészség gyanúja szerint ugyanis közel egy évtizeden keresztül értékesítettek a károsanyag-kibocsátási adatokat manipuláló berendezéssel szerelt dízel járműveket, amelynek motorja vizsgálati körülmények között a maximálisan engedélyezettnél kevesebb károsanyagot termel. Azaz úgy néz ki, a Volkswagenéhez nagyon hasonló ügyről van szó. 

A Mercedes OM 651-es kódnevű motorja az egyik érintett (a képen). A másik az OM 642-es
A Mercedes OM 651-es kódnevű motorja az egyik érintett (a képen). A másik az OM 642-es

A vállalat keddi közleménye szerint önkéntes visszahívási akciója csaknem valamennyi Európában értékesített, EU5 és EU6 környezetvédelmi besorolású dízel Mercedest érint majd. A társaság mintegy 220 millió eurót (68 milliárd forint) fordít a károsanyag-kibocsátást érintő beavatkozásra, amelyet ingyenesen végeznek el. A visszahívás a következő héten kezdődik, és az autók nagy száma miatt várhatóan hosszabb ideig tart majd a Daimler közleménye szerint. Hogy mindez befolyásolja-e majd a vizsgálódó hatóságok munkáját vagy egy esetleges büntetés mértékét, egyelőre nem tudni.