Musk: Még két-három Gigafactory kéne

2017.07.19. 06:12

Még a nevadai óriási akkumulátor-gyár sincs csúcsra járatva, Elon Musk már további Gigafactory-k építéséről beszél. Két-három új üzemre lenne szükség a közeljövőben a Tesla-vezér szerint, aki nem mellesleg aggódik a mesterséges intelligencia fejlődése miatt.

000 GK05M

Az USA államok kormányzóinak találkozóján tartott beszédet hétvégén Elon Musk, ahol elmondta: legalább két-három Gigafactory-ra lesz szükség a következő években. Gigafactory néven a Tesla és a Panasonic közös akkumulátorgyára fut. Az egyetlen ilyen üzem Nevadában épült, amely bár egy ideje már termel, csúcskapacitását még nem érte el. Teljes kapacitáson évi egymillió villanyautóhoz szükséges akkumulátort lesz képes előállítani, amivel messze a világ legnagyobb ilyen gyártóüzeme lesz. Óriási szám, főleg úgy, hogy a Tesla tavaly mindössze 84 ezer autót adott el.

gbhgbgbhgnb

Musk optimizmusa nem alaptalan: a Tesla idén elkezdte gyártani - mondhatni - népautóját, a Model 3-at, amiből 2018-ban már félmilliót, 2020-ban évi egymilliót gyártana. Ehhez már önmagában kell egy Gigafactory, de ott vannak még Tesla más autói, arról nem is beszélve, hogy Powerwall néven a cég gyárt háztartásoknak való szünetmentes tápokat, és ellátnak olyan projekteket akkumulátorral, mint például a nemrég bejelentett világrekorder akkumulátor-telep Ausztráliában. Így már nem is tűnik szükségtelenül soknak két-három új óriásüzem. 

Beszédében Musk kitért a mesterséges intelligencia fejlesztésének kockázataira is. Mint a Tesla mellett a SpaceX, a Solar City és több más techcég vezére és alapítója, Musk rendre kinyilvánítja véleményét társadalomtudományos témákban is. Most épp arról beszélt a kormányzóknak, hogy mielőbb ki kell alakítani egy egységes szabályzást a mesterséges intelligencia fejlesztésére, amivel kapcsolatban jelenleg nincsenek szigorú keretek, és ez egy potenciális veszély az emberi civilizációra.