Meghergelte nagykocsiját a Jaguar

2017.07.25. 06:52

A Jaguar először a múlt havi goodwoodi Festival of Speeden mutatta meg az XJR felfrissített, meghergelt változatát. Igaz, akkor még csak álcázva láthattuk a csúcsszedánt. Most viszont lehullt a lepel, és a műszaki tartalom sem titok többé.

Az XJR575-öt az XJ-sorozatot érintő fészlift részeként rázták fel, a teljesen új modell 2019-ben érkezik, addig kell tehát kihúzni a modellfrissítéssel. Addig is be kell érni a mostani módosításokkal. A csúcsszedán új első lökhárítót kapott, alacsonyabbra kerültek a légbeömlők, változott a hátsó szpojler, a sima XJ-ktől pedig húszcolos fekete felnik, vörös féknyergek és XJR-emblémák különböztetik meg.

A mezei-XJ-kkel közös vonást jelentenek a ledes fényszórók és a J-t hez tízhüvelykes középső érintőképernyő és 4G-s internet lehetősége várja az utasokat – utóbbihoz wifin is kapcsolódhatunk. A biztonsági extrák listája sávtartó asszisztenssel, fáradtságfigyelővel és vészfékautomatikával bővült.

Sokkal izgalmasabbak viszont a technikai adatok. A kifutó XJR-hez képest az XJR575 mintegy huszonöt lóerővel tud többet, egészen pontosan 575 lóerőt, ahogyan a neve is mutatja. A csúcsnyomaték kereken 700 newtonméter. Az ötliteres V8-as az F-Type SVR-ből származik. Ezzel a sportos óriásszedán 4,4 másodperc alatt tudja a 0-100 km/h-s sprintet – gyorsabb tehát elődjénél, de két tizeddel elmarad az S63 AMG-től. Végsebessége 300 km/h.

A felfrissített XJ-k novemberben kerülnek a kereskedésekbe, indulóáruk 60 ezer font (20,5 millió forint) lesz, ami mindössze 350 ezer forintnyi fonttal több mint amennyibe a kifutó most kerül. Az XJR575-ért persze jóval többet kell kicsengetni: valamivel több mint 30 millió forint kerül az árcédulájára.