Egymillió dollárt is érhet O.J. Simpson menekülőautója

2017.07.27. 16:18

Fél Amerika nézte élőben a rendőrsereg elől gurulni, most akár egy fél LaFerrari árát megadhatják ezért a huszonéves fehér Ford Broncóért.

vr

A Bronco a Ford Európában alig ismert MPV-je. 1966 és 1996 között öt generációt élt meg, és bár '96-ban beszántották, szinte biztos, hogy 2020-ra feltámad a típus. Bevezetőkampánynak aligha lehet jobb annál, mint egy hír, miszerint egymillió dollárt adnak egy használt, huszonéves példányért. Persze nem akármelyikért, O.J. Simpson menekülőautója érhet ennyit, de legalább 750 ezer dollárt tulajdonosa szerint, aki eladásra szánja a színész-sportoló-talán gyilkos által híressé lett Fordot.

vf.png

Az autó tulajdonosa, Mike Gilbert anno O.J. sportmenedzsere volt. Még 1995-ben jutott hozzá attól az Al Cowlingstól, aki az autót vezette az amerikai tévétörténelem egyik legnézettebb eseményén, O.J. Simpson autósüldözésén. 1994. június 17-én történt, hogy a felesége és annak szeretője meggyilkolásával vádolt O.J. Simpsont barátjával, Al Cowlinggel együtt üldözőbe vették Kalifornia útjain. A Bronco lassú üldözésébe a rendőrök mellett hamar bekapcsolódtak a tévétársaságok; még az NBA döntőt is megszakították, hogy élőben közvetítsék az addig már egy komoly NFL-es és kevésbé komoly vígjáték-karriert megélt Simpson menekülését. Körülbelül kilencven millióan nézték élőben a sztár letartóztatással végződő kergetőzést, s így a fehér Broncót.

Szóval Gilbert komoly hírhedtségi felárral, 1995-ben 75 ezer dollárért megvette a Broncót Cowlingstól. Jó befektetés volt: az elmúlt 22 évet Gilbertnél, részben egy bűnügyi múzeum kiállítási tárgyaként töltötte, s közben brutálisan felment az értéke. Gilbert azt mondja, sok ajánlatot kapott már érte, de nem akart túladni rajta. Most viszont eladó lett a világ tán legismertebb MPV-je – tulajdonosa azt mondja, 750 ezer dollártól (200 millió forint) felfelé már szóba áll az érdeklődőkkel, de úgy számol, akár egymillió dollárig (260 millió forint) is felmehet a végső ára.