Új Volvo várható, az S50

2017.07.31. 18:05

A Volvo eddig csak egyszer használta az 50-es típusszámot, méghozzá a V50 kombin, most viszont az S50 kombinációt is levédették. Egyelőre épp csak megindult a találgatás, hogy pontosan mit is fed.

A svédek névalkotási gyakorlata németesen logikus: az S betűt a szedánok viselik, a C betűt a kupék, az XC a szabadidő-autókat jelöli a V pedig a kombik és ötajtós csapott hátú modellek jelzésére szolgál. A szám a betű után általában a mérettel van arányban, bár ezen a téren már nem olyan következetes a rendszer: az S40-V50-C70 trió korábban a legkisebb Volvo típuscsaládot alkotta. Az S50 kombinációt eddig azonban nem használták – egyes feltételezések szerint a 40.2 tanulmány végleges neve lesz, és a számozás arra utal, hogy a jelenleg kínált V40-esnél valamivel nagyobb autóról van szó. Más feltételezések szerint ez lehet a ferde hátú, ötajtós S40 változat fedőneve.

Akárhogy is lesz, az 50-es típusszám várhatóan még a kisebb modellek számára kifejlesztett Geely Volvo CMA padlólemezre épülő autóhoz tartozik majd, míg a 60-as számot már a nagyobb, SPA platformot alkalmazó autók kapják, amilyen a nemrég bemutatott XC60-as is. A kisebb Volvo modellek közül eddig egyet sem lepleztek le, az első, az XC40 az ősz folyamán várható, viszont a műszakilag azonos Lynk & Co. 01, illetve a két Volvo tanulmány, a 40.1 és a 40.2 ismeretében nem nehéz elképzelni, hogy mit várhatunk az új tömegmodellektől.

Az Audi A3 és Q2, a BMW 1-es, 2-es és X1-es sorozata, illetve a fronthajtású Mercedesek állnak a célkeresztben, és úgy tudjuk, kisebb autót egyelőre nem is terveznek a svédek.