Véglegesítették az Opel eladását

2017.08.01. 12:31

A Peugeot és General Motors ugyan már márciusban bejelentette, hogy az Opelt a PSA csoport vásárolja fel, de mostanáig tartott, hogy lezárják a komplikált eljárást. Ezzel megkezdődhet az Opelnél a költségcsökkentés, amelynek végső soron a hosszú távon is nyereséges működés a célja.

opel psa

A PSA csoport vezérigazgatója, Carlos Tavares az eladás véglegesítése kapcsán már a két autógyártó közös jövőjéről beszélt. „Segítünk az Opelnek, hogy nyereségessé váljon, és együttesen új csúcsokat érjünk el.” - mondta a cég vezetője. A tervek szerint a PSA Peugeot-Citroën és az Opel menedzsmentjéből egyetlen, a jelenleginél sokkal karcsúbb szervezetet hoznának létre, amely a közös fejlesztések, gyártás és beszerzés révén éves szinten mintegy 1,7 milliárd euróval működne olcsóbban, mint eddig. A hosszabb távú cél az, hogy 2020-ra 2%-os, 2026-ra pedig 6%-os nyereséghányadot érjenek el az Opelnél.

Már meg is kezdték az Opelnél a vezetőség cseréjét. A gyártási igazgató Remi Girardon lett, a vezérigazgatóvá kinevezett Michael Lohscheller helyére a pénzügyi igazgató posztjára pedig Philippe de Rovira kerül – mindketten a Peugeot menedzsmentjéből érkeztek. A fejlesztési részleg vezetését viszont egy Opel szakemberre, Christian Müllerre bízták, akinek egyik feladata a hajtáslánc-fejlesztő és az autófejlesztő részleg összevonása lesz. A beszerzési és ellátási részleg élére is új igazgató kerül, Michael Wen személyében, aki eddig a Vodafone-nál látott el hasonló feladatokat.

Ahogy látszik, a kulcspozíciókba csupa új ember került az Opelnél. Ennek alapján valószínű, hogy a német gyártó önállósága minden szempontból csökken majd. A jelenlegi paletta kifuttatásával valószínű, hogy a kínálat nagy része átkerül a Peugeot szabványos műszaki alapjaira, ezzel együtt várhatóan mérséklődik az Opel fejlesztőrészlegének jelentősége is.

Bár a pontos terveket egyelőre nem közölték, a pletykák szerint elsőként az új, Peugeot Partner alapú Opel Combót mutathatják be 2018-ban – a jelenlegi Combo a Fiat Doblóval egyezik meg – 2019-re pedig elkészülhet az Opel Corsa utódja, szintén Peugeot alapokon. Nem tudni, hogy a Peugeot megtart-e valamit az Opel műszaki fejlesztéseiből – ez sem lehetetlen, mivel a német gyártó friss benzin- és dízelmotor-palettával rendelkezik, és nagyobb modelljei, amilyen az Insignia és az Astra, kifejezetten korszerűnek tűnnek.