Mégis a Model 3-ra épül a Tesla szabadidőautója

2017.08.03. 17:38

Elon Musk is meggyőzhető: mégsem építenek külön platformot a következő Teslának, a Model 3 alapjaira épül majd a villanyautó-gyártó kis szabadidőautója.

Amatőr látványterv a Model Y lehetséges formatervéről
Amatőr látványterv a Model Y lehetséges formatervéről

A Model 3 gyártásának beindításával éppen a nagy autógyártóvá növés útján haladó Tesla egy kis városi terepjáróval bővíti modellkínálatát hamarosan. Legkésőbb 2020-ig érkezne Elon Muskék negyedik (a Roadsterrel együtt ötödik) autója, a Model Y. Egyelőre nem sokat tudni róla, egy sötét teaserfotón mutatták meg körvonalait még júniusban, ami alapján mindössze annyi derült ki, hogy lespórolják róla a külső visszapillantókat. A kép kiadásának idején, azaz az előzetes promóció kezdetén még úgy állt, az Y egy teljesen új platformra épül majd, most viszont eldőlt: jó lesz neki a Model 3 alapja is.

Állítólag az elemzőkkel közösen tartott konferenciabeszélgetésen sikerült meggyőznie a menedzsmentnek Elon Muskot. Bár Musk önfejű cégvezérként ismert, nem meglepő, hogy elállt végül a költséges, rengeteg fejlesztői kapacitást lekötő új platform kidolgozásától. Hiába kulcsszereplője ugyanis a villanyautó-forradalomnak a Tesla, a Model X bevezetése se ment zökkenőmentesen, a Model 3 esetén pedig a termelés egyelőre nem tudja követni az igényeket. A közös alap logisztikailag óriási könnyűséget jelent majd, ami hozzásegíti a villany szabadidőautót, hogy teljesítse a vállalat korábbi ígéretét, a modell 2019-es érkezését.