A kezünk lehet az autó új kulcsa

2017.08.05. 06:49

Ha lassan is, de elkezd beépülni a technológia a testünkbe, ahogy a 80-as évek sci-fi irodalma megjósolta. A brit Steven Northam szerint legalábbis ez a jövő, amely akár húsz éven belül általánossá válhat.

P90109443

A megoldás végül is nem nagyon tér el a megszokott beléptető rendszerek működési elveitől. Az eltérés annyi, hogy chipkártya helyett a bőr alá ültetett készülék teszi lehetővé az ajtókon való bejutást. Northam persze saját magán próbálta ki a megoldást: a hüvelyk- és mutatóujja közt helyezték el a chipet. Így elég BMW Z4-ese kormánykerekére helyeznie a kezét, és már indulhat is. Ugyanígy a lakása zárait is nyithatja egyszerűen, kézzel. A feltaláló úgy véli, húsz éven belül általánossá válik a mindent nyitó chip a kéz bőre alá építve – már csak azért is, mert saját cége, a Bioteq kínálja a chipet olvasni képes zárakat.

Egyelőre persze elég drága a technológia, a chip beültetése olyan 80-90 ezer forintnak megfelelő összegbe kerül, egyetlen zárat pedig 300 font, azaz olyan 101 ezer forint megvásárolni. Érdekes kérdés, hogy megéri-e egyáltalán magunkba építtetni a kulcsainkat. Rossz belegondolni, hogy ha valaki mégis eltökéli, hogy elviszi a kocsit vagy behatol a lakásba, az milyen megoldásokat találhat erre.