A németek is megépítik a maguk giga akkumulátorgyárát

2017.08.06. 17:39

Riválist kap Európából a Gigafactory. A Tesla nevadai akkumulátorgyárához fogható kapacitású üzem építésére készül a német Terra E.

A Tesla óriási akkumulátorgyára, a Gigafactory
A Tesla óriási akkumulátorgyára, a Gigafactory

A Terra E bejelentette, hamarosan elárulja, hova építi majd új lítium-akkumulátor-gyárát, amivel kapcsolatban egyelőre annyit tudni, hogy összesen öt helyszín van versenyben Németországban és egy szomszédos országban. A német kormány mellett sok partnercég bevonásával készülő üzem építését még az évtizedben elkezdik, 2028-ra érheti el teljes kapacitását, évi 34 gigawatt/h-t. Ezzel várhatóan tényleg csak a Tesla Gigafactory-jához lesz mérhető, ami a húszas évek elején érheti el teljes kapacitását, évi 35 gigawatt/h-t.

Bár a Tesla is tervez egy másik Gigafactory-t Európába, azzal továbbra is csak a saját érdekeltségeiket (Tesla, Solar City, Powerwall) látná el Elon Musk vállalata. A Terra E új üzeme mindenképp jó hír a helyi autógyártóknak. Különösen a villanyautózásba mostanság nagy lendülettel beleugrott német autóipar jövőbeli versenyképességének lesz nagyon fontos idővel a stabil, nagy kapacitású akkumulátor-ellátás. A Volkswagen kutatás-fejlesztési vezetője, Ulrich Eichhorn nyilatkozta nemrég, hogy 2025-től évi több mint 200 gigawatt-órányi akkumulátorra lesz szüksége egyedül a VW-nek, pedig már ez az érték is a világ teljes tavalyi termelésének nagyjából az ötszöröse.