Drágább dízellel és kuponnal pucolná ki Németországot az öreg dízelektől egy kutató

2017.08.06. 15:01

A dízel üzemanyag adóelőnyének eltörlése és a dízelautó-tulajdonosoknak adott egyszeri juttatás meg tudná oldani az öreg dízeles autók környezeti problémáját Ferdinand Dudenhöffer, a Duisburg-Essen Egyetem autóipari kutatóintézete, a CAR igazgatója szerint.

vre

A dízelbotrány, a kartellbotrány és az általános dízelellenes ébredés lendületében állt elő Dudenhöffer szakmai véleményével. Az egyetem autóipari tanszékének a vezetője úgy véli, egy 2000 eurós (609 ezer forint) kuponnal autójuk utólagos átalakítására, vagy bontóba vitelére lehetne ösztönözni az öreg dízelautók tulajdonosait. Számításai szerint az autók kuponokkal finanszírozott átalakítása vagy bezúzása egyszeri 20,2 milliárd eurós költséggel járna. Évi 1,8 milliárd eurós bevételkieséssel járna emellett a dízelautók adójának a benzinesek szintjére való csökkentése, ámde a dízel üzemanyag literenként 18 centes adóelőnyének az eltörlése még így is évente 9,9 milliárd euróval növelné a költségvetési bevételeket Németországban. A bevétel-növekedés ezáltal két és fél év alatt ki tudná egyenlíteni a kuponos többletkiadásokat - mutatott rá Dudenhöffer.

Hangsúlyozta, hogy az általa javasolt megoldásnak csak nyertesei lennének: "az autógyártók gyorsan meg tudnának szabadulni a dízelautók 'piszkos' imázsától, el lehetne kerülni az öreg dízelautók belvárosi behajtási tilalmának szükségességét és a nagyvárosok lakosai is megszabadulnának a túl magas nitrogén-oxid-szennyezéstől."