Újabb vagyont szív fel a Tesla

2017.08.09. 06:06

A Tesla Motors olyan fordulóponthoz érkezett, amely meghatározhatja a jövőjét. Megérkezett a nagy mennyiségben eladható Model 3, de amíg a gyártás fel nem fut a tervezett évi 400 ezer közelébe, addig aligha lesz nyereséges a vállalat. A tartalékok viszont fogytán vannak, ezért most kötvénykibocsátással vonnak be további tőkét.

2

A villanyautó-gyártó 1,5 milliárd dollár értékben bocsát ki kötvényeket, bevallottan azért, hogy azt az átmeneti időszakot finanszírozza, amely a Model 3 gyártásának felpörgetéséhez szükséges. A Teslának nagyjából 455 ezer élő megrendelése van az autóra – Elon Musk szerint úgy 2018 végéig el van adva minden egyes Model 3 – de ameddig át nem adnak legalább egy-kétszázezer autót, addig biztosan tovább égeti a tartalékait a vállalat. Ezért szükséges további tőkét bevonni a cég működtetésére.

A Tesla eddig részvénykibocsátással, illetve részvényre váltható kötvényekkel igyekezett fedezni a felmerülő költségeket. Ám úgy néz ki, most, hogy a nyereséges működés lehetősége belátható közelségbe került, a visszafizetendő kötvények kibocsátását is meri vállalni a cég.

Az eddigi pénzügyi eredmények ugyan nem adtak okot a bizalomra a Tesla irányában, de mégis népszerű befektetési célpont maradt a villanyautó-gyártó: a befektetők is úgy látják, a cég előtt fényes jövő állhat. Nem csoda, hogy az elemzők szerint a kötvények is hamar elfogynak majd.