Új szintre léphet az önvezetés

2017.08.10. 11:33

Az Intel már tavasszal bejelentette: felvásárolják a kamera- és szenzorrendszereiről ismert Mobileye-t. A folyamat végére most pont került, 15 milliárd dollárért véglegesítették az üzletet – ahogy korábban is írtuk, ez jóval a piaci ár fölötti összeg. Az Intel célja ezzel a lépéssel, hogy kiterjessze jelenlétét az önvezető autók szegmensében, szerintük sokkal többet nyernek majd a következő évtizedekben, mint amennyit most ráfordítottak.

A Mobileye az Intel Automated Driving Group részlegéhez csatlakozik. Az óriáscég vezérigazgatója, Brian Krzanich szerint közösen vezető szerepet tudnak majd betölteni az autonóm közlekedésben. Úgy látja, hogy az önvezető autók számos iparágat átalakíthatnak.

A felvásárlás bejelentése után nem sokkal már arról is beszéltek, hogy mi lesz a következő lépés az autonóm járművek fejlesztésében. A Mobileye száz Level 4-es önvezető autót épít – ez már magas szintű automatizálást jelent, az autó egy teljes utat végig tud csinálni önmagában, igazodik az út- is környezeti viszonyokhoz. Az első példányok már idén elkezdik róni az utakat Európában, Izraelben és az Egyesült Államokban. Több különböző márkát és típust átalakítanak majd, és számos rendelkezésre álló technológiát alkalmaznak.

A Mobileye első embere, Amnon Shashua szerint a valós körülmények közötti tesztelés során azonnali visszajelzéseket kapnak, így könnyebben és gyorsabban tudják hasznosítani a tapasztalatokat. Hozzátette: mivel céljuk, hogy minden körülmények között, bárhol használható önvezető autókat készítsenek, fontos, hogy minél változatosabb helyszíneken tudják kipróbálni a fejlesztéseiket.