Egy Forma-1-es Jaguarral kevesebb, összetörte a holland milliárdos

2017.08.13. 06:55

Rövid karriert, mindössze öt szezont élt meg még az évezred elején a Jaguar a Forma-1-ben. Az utókornak így kevés példány maradt a nagy múltú márka F1 autóiból, de abból a kevésből is sikerült egyet lenullázni nemrég gazdag hobbisták egy versenyén.

A BOSS GP egy kimondottan ex Forma-1-es, IndyCar- és ChampCar-autók számára kiírt sorozat. Leginkább pénzes hobbi autóversenyzők adják a mezőnyt, akik a 90-es évek Benettonjaitól a Jordaneken át a Toro Rossóig sokféle autóval mennek, többek közt Jaguarokkal is. Nem olyan rég a Jaguarnak még egész komoly szándékai voltak a Formula-1-ben. A Ford segítségével, Niki Laudával a csapatvezetői székben próbálkoztak, ám öt sikertelen szezon után, 2004 végén kivonultak. Utolsó, 2004-es szezonjukban használták az R5-öst, Mark Webber és Christian Klien vezette a típust az év mind a 18 futamán.

fgvwr.png

Egy ilyen R5-össel indult az idei BOSS GP-szezonban Klass Zwart, a sorozat hatszoros bajnoka, holland eurómilliómos, a néhai Ascari Cars alapítója. Zwart a múlt heti asseni forduló egy edzésén dobta el a Jaguart. Az autó a farával csapódott a gumifalba, mint azóta kiderült, a váltója, a V10-es Cosworth-ja és kasznija menthetetlenre tört, azaz a világ szegényebb lett egy Forma-1-es Jaguarral.