Két szupertiszta Škoda készül

2017.08.14. 16:41 Módosítva: 2017.08.14. 16:41

Az egy pillanatig sem volt kérdéses, hogy a Škoda is megkapja a maga villanyautóját, de úgy néz ki, rögtön kettőt kezdtek fejleszteni: egy drága terep-kupét, és egy megfizethetőbb típust, amely akár szélesebb körben is elterjedhet.

Az elektromos Škodák állítólag valamivel az első villany-Volkswagenek után érkeznek, 2020-21 körül. A műszaki alapjuk természetesen ugyanaz a rugalmasan változtatható méretű MEB padlólemez lesz, amelyet a cégcsoport más márkáinál is alkalmaznak, hisz a fejlesztés csillagászati költségét így lehet hatékonyan sokfelé osztani. Az érdekesebbnek a nagyobbik típus ígérkezik, ez állítólag a Vision E tanulmány szériagyártású változata lesz, amely méretben a Karoq és a Kodiak közé illeszkedik majd. Valószínűleg megmarad a kupétető, viszont a részletek biztosan egyszerűsödnek majd. Az autó árát 13-14 millió forint körülre becsülik, azaz az ára alapján egyértelműen a kínálat tetején foglal majd helyet.

Lesz azonban egy kisebb elektromos modell is, amelyet egyelőre Felicia néven emlegetnek. Ez állítólag a Rapid Spaceback-hez hasonló méretű autó lesz, átszámítva olyan 8 millió forintnak megfelelő áron. Műszakilag gyakorlatilag azonos lesz a VW I.D. szériaváltozatával, és érthető módon ettől az autótól várnak komolyabb eladásokat. Kérdéses persze, hogy mennyire vonzza majd a vásárlókat a viszonylag magas árfekvés – ez nyilván nagyban függ majd attól, hogy a jogszabályok és állami támogatások hozzájárulnak-e az autók népszerűsítéséhez.

A Škodánál itt persze nem állnak meg: az első két elektromos modellt állítólag 2025-ben két újabb követi majd: egy másik szabadidő-autó, várhatóan egy kisebb, illetve egy sportos kétajtós, a pletykák szerint a 110R szellemi utódja, bár hogy ezekből tényleg lesz-e valami, az nyilván attól függ, hogy a márka két első villanyautóját hogyan fogadják majd.