Ativ: a Toyota Loganja?

2017.08.16. 06:36

A Yaris Ativ a Toyota legújabb modellje, amely kifejezetten azoknak készült, akik egyetlen, viszonylag olcsó autót engedhetnek meg maguknak. A típust egyelőre Thaiföldön mutatták be, ahol a kis szedánok egyébként is meglehetősen népszerűek, de nem kizárt, hogy később más piacokon is bevezetik.

Ahogy a neve is mutatja, az Ativ a Yaris műszaki alapjaira épül, de a különálló csomagtartó miatt jóval hosszabb annál. A maga 4,41 méterével már-már az alsó középkategória határait súrolja, bár a szélességét és a tengelytávját a Yaristól örökölte. Az autó orrába egy felénk egyelőre ismeretlen, 1,2 literes négyhengeres szívómotor dolgozik, amely 86 lóerős, és 108 Nm csúcsnyomaték leadására képes – bár az autó dinamikai adatait nem ismerjük, ez valószínűleg az autó mozgásban tartásán túl sokmindenre nem elegendő. A típust fokozatmentes automata váltóval mutatták be, és nem is valószínű, hogy Ázsiában bármi mással forgalmaznák, hisz arrafelé ezt keresik leginkább.

Az Ativ ára átszámítva 12 ezer euró, azaz durván 3,7 millió forint, ami nem tűnik kevésnek. Ám így is vagy 30%-kal olcsóbb, mint a Toyota hasonló felépítésű, de más formatervű, 1,5 literes motorral kínált Vios típusa.