Új hidrogén-autót készített a Hyundai

2017.08.17. 11:09

Bár eldőlni látszik, hogy hidrogén helyett villamos energiával közlekedhetünk a jövőben, úgy tűnik, még az üzemanyag-celláról sem mondott le minden gyártó. A technológia legfejlettebb alkalmazói a japánok, a Toyota és a Honda, de a Hyundai-nál is a 2000-es évek első fele óta folyik ilyen fejlesztés. És most mutattak egy működő autót is, amely állítólag akár gyártásba is kerülhet.

A Next Generation FCEV nevű modell ránézésre csak egy újabb szabadidő-autó, de mivel manapság ez a kategória növekszik a leggyorsabb ütemben világszerte, nem meglepő, hogy a koreaiak ezt a formát választották. A magas építés egyik előnye, hogy bőven van hely a terjedelmes hajtásrendszernek, és nem feltétlen kell az utastér vagy a csomagtartó használhatóságát csorbítani, hogy minden szükséges alkatrész elférjen.

Magáról az autóról egyelőre csak néhány adat érhető el. Azt például tudjuk, hogy a hajtást egy 163 lóerős, és 400 Nm csúcsnyomatékú villanymotor végzi, és egy tank hidrogénnel durván 580 km-t lehet majd megtenni az autóval. Nem mintha ez elég lenne rá, hogy csorbítatlan maradjon a jármű mobilitása, de megfelelő sűrűségű hidrogénkút-hálózat mellett ekkora hatótáv már a mindennapokban is könnyen élhető autót eredményezne.

Egyelőre nem tudni, hogy a Hyundainak mi a terve a Next Generation FCEV-vel, de egyértelmű, hogy a koreaiak még mindig fejlesztenek mindent, ami a jövőben a benzin- és dízelmotorok komoly alternatívája lehet. Villanyautót is, üzemanyagcellásat is, hibridet is, és ez valószínűleg így is marad, amíg megnyugtatóan el nem dől, hogy merre halad a világ közlekedése.