Karbon felni a Porschétől, brutális áron

2017.08.19. 06:49

A Porsche a 911-es egyik legdrágább változatához, a Turbo S Exclusive Series-hez kínálja az új 20-as karbon felniket, amelyekhez hasonlót szériamodellekhez más egyáltalán nem ad. A megoldásnak rengeteg előnye van a könnyűfém keréktárcsákhoz képest, viszont egy kisebb autó árát kell kifizetni értük.

A gyártó szerint az új felnik mintegy 20%-kal könnyebbek, és 20%-kal merevebbek a könnyűfém-ötvözetből készült gyári garnitúrához képest. Így csökkentik a rugózatlan tömeget, ami jót tesz az autó úttartásánál, és a forgó tömegeket is, ami gyorsításkor és fékezéskor jelent előnyt.

A Porsche új eljárást dolgozott ki a gyártásukra. Nem a megszokott módon, előre impregnált karbonszál-lapokból állítják össze, hanem egy hatalmas, 9 méter átmérőjű kerek szövőgépen állítják elő a kerék vázát. Ezt további 200 elemmel kiegészítve alakul ki a teljes struktúra, amelyet csak az összeállítás után itatnak át műgyantával, majd nagy nyomáson és hőmérsékleten véglegesítik a formáját. A végeredmény állítólag tömörebb, teherbíróbb szerkezet, amelyet kerekenként mintegy 18 kilométernyi karbonszál alkot.

A karbonszálas felniből egy garnitúra 15 232 euróba, azaz nagyjából 4,6 millió forintba kerül, bár az az érzésünk, épp az Exclusive Series vásárlóköre lesz az, akiket ez a részlet nemigen érdekel majd, hisz ez a sorozat épp a drága, de viszonylag ritka részletmegoldásokról szól.