Sportkocsit 5,8 milliárdért?

2017.08.21. 16:44

A hét végén, Montereyben árverezték el ezt az Aston Martin DBR1-est, méghozzá elképesztő összegért: a vevő 22,6 millió dollárt tett le érte. Így most ez számít a legértékesebb brit sportkocsinak.

A DBR1 eleve legendás: komoly sikereket értek el vele az 1950-es évek második felében a sportkocsi-világbajnokság futamain. A típus győzött 1959-ben Le Mans-ban és a Nürburgringen, az 1000 km-es futamon. Ez a konkrét példány, az 1-es alvázszámú szerezte ez utóbbi győzelmet, méghozzá úgy, hogy 1956 óta használták és többször is korszerűsítették. Az évek folyamán olyan nagy nevek vezették, mint Stirling Moss, Carrol Shelby és Roy Salvadori. Ráadásul nagyszerű állapotban van, egyedül a motorja nem eredeti, de az is tökéletes utánépítése a gyári háromliteres hathengeresnek.

Az árverés állítólag gyorsan zajlott, nem egész hét perc alatt: ketten licitáltak egymásra, így alakult ki a kivételesen magas ár. Tavaly egy Jaguar D-Type kelt el hasonlóan magas áron – azért az autóért 21,78 millió dollárt fizettek – de mostantól ez az Aston Martin számít a legdrágább brit autónak. Ennél magasabb árszinten egyébként jellemzően csak a 60-as évek első felének Ferrari versenygépeit adják-veszik, bár ritka, hogy árverésen kötnek ennél nagyobb összegű üzleteket.