Mégis lesz szuperolcsó Škoda

2017.08.22. 15:41

Azt ugyan nem tudjuk, hogy a Tata és a Škoda közti együttműködés miért esett szét, de a Volkswagen vállalati stratégiáért felelős igazgatója szerint ettől még belevágnak a szuperolcsó autó kifejlesztésébe.

1

Thomas Serdan szerint az előkészítési fázisban már összeszedtek egy sor ötletet, amely alapján hozzáláthatnak a tervezéshez. A cél továbbra is egy olyan típus előállítása, amely Indiában drámaian megerősítheti a Škoda helyzetét, de a típust más árérzékeny piacokon is bevethetik, amilyen Brazília vagy Irán. Konkrétumokat persze még nem árultak el, de a legújabb pletykák szerint a Volkswagen valamelyik kínai partnerét is bevonhatja a fejlesztésbe.

Valószínű, hogy a fejlesztéshez nem az európai modellek nagy részében már most is alkalmazott MQB padlólemezt használná a VW, hanem valamelyik, már kifutó platformot. Egyes feltételezések szerint a korábbi Golfokban és Octaviákban használt PQ35 jelzésű műszaki alapok lennének a legalkalmasabbak a feladatra, amelyet tovább egyszerűsíthetnek a Škoda tervezői. Erre az alapra jelenleg már csak a FAW-VW vegyesvállalat épít autókat, viszont ezek az olcsó modellek némi módosítással Indiában is megállhatják a helyüket.

A Škoda jelenleg is kínálja egyes típusait Indiában, de fél százaléknál is kisebb piaci részesedése van – ezen szeretne javítani egy kedvezőbb árfekvésű modellel.