T-Roc: megjött a következő VW-sláger

2017.08.23. 21:16

Eljött a pillanat, hivatalosan is megismerhetjük a Volkswagen következő nagy dobását. A német gyártó hisz benne, és ez nem is véletlen: egyértelmű, hogy a típus alapos piacfelmérés eredménye. Mondjuk a VW-től nem is várhatunk kevesebbet, ha új modellel jelentkezik a leggyorsabb ütemben növekvő személyautó-kategóriában.

A T-Roc formatervét érzelmektől fűtöttnek nevezik a gyáriak, amit minden más gyártótól viccként értelmeznénk, de a Volkswagen koordinátarendszerében tényleg a skála izgalmasabb végén foglal helyet. Az övvonalat ugyan vonalzóval rajzolták szép egyenesre, de a kerekek környékén ívek törik meg, és egy kicsit előre is döntötték. Az autó orrán láthatóan játszottak a szigorúan vízszintesek határolta hűtőrács és a fényszórók összenövesztésével, és a hátsó lámpák sem egyszerű téglalapok. Ott van benne a németes szigor, de egy kis németes játékossággal, már ha létezik ilyesmi. Egy Golfnál mindenesetre mozgalmasabb, és ez már fél siker. A siker másik fele érzésünk szerint a kétszínű fényezés: ez már a Suzukinak is bejött a Vitaránál, ami a T-Roc egyik komolyabb ellenfele lehet, és itt is ütős – ráadásul kifejezetten ízléses színkombinációkat sikerült kiválasztani.

Érdekes, hogy a T-Roc arányaiban sem igazán követi a Golfot: 2,1 centivel rövidebb, de ugyanennyivel szélesebb és 12 centivel magasabb annál. Talán ennek is köszönhető, hogy masszív jelenség, ugyanakkor nem olyan nagy, hogy a Tiguan eladásaira közvetlen veszélyt jelentsen. A teljes hossza egyébként 4,234 méter, a szélessége 1,819 méter, a magassága pedig 1,573 méter. A csomagtartó mérete az autó viszonylagos rövidsége ellenére tisztességes, 445 liter, ami 1,29 köbméterig bővíthető a 3:2 arányban osztott támlájú hátsó üléssor ledöntésével.

A műszaki alap természetesen itt is az MQB platform egy változata, és a motorválaszték is a legújabb szabvány turbómotorokból áll. Van ezres TSI 115, 1,5 literes 150 és 2 literes 190 lóerővel, és dízelmotorból is három van, pontosan ugyanezekkel a teljesítményszintekkel. A 115 lóerős TDI 1,6 literes, a 150 és a 190 lovas 2 literes. A négy gyengébb változathoz kézi váltó jár majd, és alapesetben fronthajtásúak lesznek, a 190 lovas motorokat viszont csak hétfokozatú dupla kuplungos automatával és összkerék-hajtással kínálják. A 150 lóerős motorokhoz ez utóbbi hajtás-kombináció feláras extra lesz.

A gyáriak különösen büszkén emlegették a zökkenőmentes mobiltelefon-integrációt: a fedélzeti rendszer minden ide vonatkozó szabványt – az Android Autót, az Apple Carplayt és a Mirrorlinket is ismeri. A legkomolyabb rendszerhez 11,3 hüvelykes érintőképernyő jár, induktív telefontöltő, és egy 300 W teljesítményű Bose hangrendszer. Ezek nagyrészt extraként rendelhetők a típushoz, az alapkivitelekbe csupán 6,5 hüvelykes kijelző jár.

A típus Európában szeptembertől lesz megrendelhető, az első szállítások pedig novembertől indulnak. Az autó alapára 20 ezer euró körül lesz, bár ennél pontosabbat egyelőre Németroszágra vonatkozóan sem közöltek.