Új márkát alapítana a Ford

2017.08.23. 06:19

A Fordnak nem igazán megy Kínában, talán ezért is döntöttek úgy, hogy új módszerrel próbálkoznának. Erre utal legalábbis az a szándéknyilatkozat, amely egy új vegyes vállalat létrehozásáról szól, amely felesben lenne a Ford, és a helyi Zotye tulajdona. A tervek szerint a közös cég kizárólag villanyautókat állítana elő, amelyeket most igen erőteljesen támogat a kínai állami vezetés.

IMG 7519

A Zotye ideális partner ehhez a Ford számára: a kínai cég csak az első fél évben több mint 16 ezer elektromos kisautót adott el Kínában, és ezzel jelenleg piacvezetőnek számít. A két cég közös terveiről egyelőre nem mondtak többet, de ez nem is csoda: míg a szándéknyilatkozatból vállalat lesz, még hónapok telhetnek el, hisz a két gyártónak még meg kell egyeznie számos részletkérdésben, majd le kell zajlania a hosszadalmas engedélyeztetési eljárásnak is.

Az viszont egyértelmű, és ezt a jelek szerint nem csak a Ford látja, hogy Kínában a megszokottnál is nagyobb hátszelet kap a villanyautók elterjesztése. Az állami vezetés célkitűzése az, hogy az autóeladások legalább ötödét konnektoros hibrid és elektromos modellek tegyék ki 2025-re, és ezt a várakozások szerint jelentős támogatásokkal szeretnék elérni.

Nem csak a vásárláshoz járulna hozzá a Népi Kína vezetése, de hatalmas összegekkel segítik azokat az autógyártókat is, amelyek ebben az irányban fejlesztenek. Nem csoda, hogy a Daimler, a General Motors, sőt, a Tesla is jelezte már, hogy Kínában állítana elő elektromos személyautókat.