Kiválhat az Alfa Romeo és a Maserati a Fiatból

2017.08.24. 12:44

Folytatódhat a Fiat csoport kisebb, jól eladható darabokra szeletelése. A Bloomberg híre szerint ezúttal az Alfa Romeo és a Maserati, illetve az autóipari beszállító részleg, a Magnetti Marelli külön cégbe szervezése került szóba.

fiatalfa

Egy ilyen lépés logikus folytatása lenne a korábbiaknak, hiszen 2012-ben az Iveco és a Case New Holland vált le a Fiat birodalomról CNH Industrial néven, 2016-ban pedig a Ferrarit szervezték ki és vitték tőzsdére. Jelenleg az Alfa Romeo és a Maserati együttes értékét 7 milliárd euróra becsülik, míg a Magnetti Marelli és a többi, kisebb alkatrészgyártó úgy 5 milliárd eurót érhet. Ezzel a Fiat tulajdonosai két legye ütnének egy csapásra. Egyrészt tőzsdére vihetnék a luxusautós részleget és az alkatrészes érdekeltségeket, ami jelentős bevételi forrás lehet, másrészt így elérhetőbb felvásárlási célponttá tehetnék az FCA maradékát is, amely iránt állítólag kínai befektetők érdeklődnek.

A teljes Fiat-Chrysler piaci értéke jelenleg 32-33 milliárd dollár körül van, ami ebben a formában még a kínaiaknak is túl nagy falatnak tűnhet. A kiszervezések után ez 20 milliárd alá csökkenne, de elsősorban a Jeep és a Ram miatt a cég még mindig vonzó felvásárlási célpont maradna. Ezzel ismét egy lépéssel közelebb kerülhetnének a Fiat birodalom tulajdonosai ahhoz, hogy jó áron értékesítsék az olasz ipari óriást, illetve csak azokat a részeit tartsák meg, amelyek hosszabb távon haszonnal kecsegtetnek.