Cuki villanyteherautókat tesztel a brit posta

2017.08.25. 15:07

Az Egyesült Királyság postavállalata, a Royal Mail 1516 óta szállítja a britek leveleit, csomagjait rendületlenül. Az idén 501 éves vállalat megélt már pár nagy csomagküldés-technológiai forradalmat, és úgy fest, épp aktív szereplői a villanyautós átállásnak. A vállalat bejelentette: kipróbálnak néhány teljesen új elektromos teherautót.

A Royal Mail egy helyi villanyos haszonjárműveket gyártó vállalattól, az Arrivaltól kapja ezeket a kicsit retrós beütésű teherautókat. A posta kilenc elektromos járművet kért a cégtől tesztüzemre, amik közt vannak kisebb, 3,8 tonna teherbírású, valamint nagyobb, 8,2 tonna teherbírású változatok. A terv az, hogy ezek miután megkapták a hagyományos, mélyvörös színezést különböző elosztóközpontok között szállítanak majd, amire a jelek szerint bőven elég a 160 kilométeres hatótáv.

Bár a teherautók áráról nem esett szó, az Arrival vezérigazgatója szerint a hasonló teherbírású dízelmotoros járművekkel azonos árért kínálják őket. Azt pedig már Paul Gatti, a Royal Mail flottájáért felelős ügyvezető nyilatkozta, hogy a postánál már most szolgál száz darab elektromos jármű. Hogy az Arrival teherautóiból később-nagyobb számban rendelnek-e, azt majd a következő hónapok döntik el.

A postás autók üzemére egyébiránt messze a legjobb választás az elektromos hajtás. A Royal Mail friss szerzeményei ugyan központok között rohangálnak majd, de a rengeteg rövid távból álló kézbesítésre például tényleg nincs jobb egy villanyjárműnél. Nem véletlen, hogy a DHL szintén nagy iramban villanyosítja csomagkézbesítésre használt flottáját, legújabb 150 darabos villanyfurgon-beszerzésükről épp a napokban adtak hírt