Börtönbüntetést kapott a dízelbotrányban érintett VW-s mérnök

2017.08.26. 11:39

Megvan az első börtönbüntetésre ítélt szereplője a Volkswagen két éve robbant dízelbotrányának: James Liang mérnököt ítélte el Detroitban a szövetségi bíróság. 40 hónapot ülhet.

vef

Az indonéz származású Liang a '80-as években került a Volkswagenhez, ahol három évtized alatt szép karriert futott be a cégnél mérnökként. Már német állampolgárként, 2008-ban költözött az USA-ba, ahol a Volkswagen dízelautós terjeszkedését segítette: többek közt felügyelte a szükséges tanúsítványok beszerzését. A bíróság szerint kulcsszereplő volt a VW károsanyag-kibocsátási csalásaiban, ami nemhogy a tudtával, de aktív közreműködésével zajlott éveken át. Ezeket egyébiránt Liang sem tagadta, sőt, a dízelbotrány kezdetétől segítette a nyomozóhatóságok vizsgálatát. A detroiti bíró ettől függetlenül példát akart mutatni az ítélettel mindazok számára, aki az ügyfelek, valamint az ellenőrző hatóságok megtévesztésére készülnek, így lett végül az ügyészség által javasolt 36 hónapnál is súlyosabb, 40 hónapos az ítélet.

A 63 éves Liangot munkájáért megbecsülte a cég: 350 ezer dolláros (90 millió forint) éves fizetést kapott a Volkswagentől. A bíró megjegyezte, hogy ennek ellenére Liang túlságosan is lojális volt munkaadójával, amikor közreműködött a csalásban. Talán ezért is kapott még a 40 hónapos szabadságvesztés mellé egy 200 ezer dolláros (50 millió forint) pénzbüntetést.

Könnyen lehet, hogy nem Liang lesz az egyetlen, aki börtönben végzi a botrány érintettjei közül, az amerikai nyomozóhatóságok hét másik személy ellen is vádat emeltek az ügyben, az ő tárgyalásaikra később kerül sor.