California XXL: az igazi luxus-VW

2017.08.29. 07:07

A Volkswagen érdekes járművet mutatott a düsseldorfi Caravan Salon alkalmából. A California XXL a Crafteren alapuló lakóautó-tanulmány, de a műfajban megszokott túlméretes hátsó felépítmény nélkül. Ennek ellenére négyen ellakhatnak benne, akár hosszabb távon is.

Egyedül az autó magasságát növelték meg , hogy a tető alatt nagyméretű dupla ágyat alakíthassanak ki. Ezen felül az autó hátuljában is kialakítható két fekvőhely, és ennek megfelelően ülésből is négy van. A két első teljesen hátra is fordítható, így négyen kényelmesen körülülhetik a kihajtható asztalt, a hátsó fekvőhelyek alól pedig a mosogatót és a tűzhelyet tartalmazó blokk húzható elő szükség esetén. Emellett van az autóban egy zuhanyzófülke és WC is. Mindezeket egy 140 literes frissvizes tartály és egy 90 literes szennyvíztartály szolgálja ki.

Mindezt persze tudja a legtöbb épített lakóautó is – a California XXL előnye az, hogy mindezt egy szabvány közepes tengelytávú Crafter alapterületén valósították meg. Az autó teljes hossza 6,24 méter, a szélessége tükrökkel 2,03 méter, a magassága pedig 2,9 méter, azaz a legmagasabb Crafter változatot tíz centivel növi túl. A hasábformát nézve kifejezetten jól hangzik a 0,33-as formatényező, ami elsősorban az alacsony fogyasztásban tükröződik.

Bár az XXL gyártása még nem biztos, a VW kínálja a California modellt, amely kisebb, de hasonló lehetőségeket hordoz. Ez műszaki szempontból alig tér el a Craftertől. Kétliteres TDI motorokkal készülhet, 102, 140 vagy 177 lóerővel és hatsebességes kézi, vagy nyolcsebességes automata váltóval.