Alcraft GT: csodaszép ígéret

2017.09.02. 06:51

Az Alcraft Motor Company vadonatúj cég, még első autójukat is épp csak elkezdték kifejleszteni, de máris a közönség zsebében kotorásznak. A vállalkozás ugyanis az interneten gyűjtött fontokból szeretné finanszírozni legelső lépéseit.

Az ilyesmihez persze meg kell mutatni, hogy mire is kell a pénz, ezért megmutatták a GT nevű autó számítógéppel renderelt képeit. Az elképzelés legalábbis érdekes: rövid, nagyon sportos kétajtós kétülésesről lenne szó, meglepő méretű csomagtartóval. A hajtás tisztán elektromos lenne: három motor hajtaná a négy kereket, 600 lóerő maximális összteljesítménnyel. A becslések szerint az autó 3,5 másodperc alatt érhetné el a 100 km/h-t, a hatótávja pedig 480 km körül lenne. Az akkumulátort hasonlóképp helyezik el, mint annak idején a GM az Opel Amperában: a T alakú csomag részint a két ülés közti teret, részint az ülések és a csomagtér közti helyet foglalja el. Ám az Amperávan szemben az Alcraft GT-ben sok csomag fér el, több mint 500 liter, hisz itt egyáltalán nincs hátsó üléssor.

Az Alcrafttal több baj is van: egyrészt igazi későnjövő, most aki csak él és mozog az autóiparban, villanyautót fejleszt, méghozzá elvileg egyértelműen célszerűbbeket, padló alatti akkumulátorokkal és óriási belső térrel. Másrészt a hajtáslánc sem kivételes, a Teslák ennél jobb dinamikát ígérnek. Viszont a forma tényleg jól néz ki, és aki bedob egy nagyobb összeget a kalapba – 10 és 25 000 angol font közti összeggel lehet támogatni a céget – az ki is próbálhatja az első működőképes prototípust.

Nehéz megmondani, hogy lesz-e a tervekből valami, vagy csak az egész csak a földön heverő állami támogatások összesöpréséről és az internet hiszékenyebb felének megfejéséről szól – ez is benne van a pakliban – de egy autógyártó első megjelenése így is izgalmas.