FW-EVX: univerzális autó-alap a Williamstől

2017.09.06. 14:52

A Williams Advanced Engineering – az azonos nevű F1-es csapat autóipari fejlesztőrészlege – mutatta be ezt a különös jármű-kezdeményt a Cenex LCV nevű eseményen, amely az kifejezetten alacsony szén-dioxid-kibocsátású járművek köré szerveződik. Az FW-EVX olyan elektromos hajtású szerkezet, amely minden, a jármű működéséhez elengedhetetlen főegységet magában foglal, csak a karosszéria hiányzik róla.

Az ötlet maga nem új – a General Motors a 2002-es Autonomy tanulmányban már használt hasonló, járóképes alapot – de a Williams megoldása sokkal kidolgozottabbnak tűnik, mint bármi, amit eddig láttunk. Az FW-EVX alapja egy szabálytalan, lapos doboz-jellegű merev műanyag struktúra. Ebbe kerülnek a villanymotorok, amelyekből akár négyet is be lehet építeni, illetve a lapos akkumulátor-csomag, amelyet egy karbonszálas struktúra tart össze. A futómű is csupa karbonszálas alkatrészből áll, méghozzá olyanból, amely 80%-ban újrahasznosított anyagokból áll, így amellett, hogy könnyű és erős, a gyártása sem tűnik drágának.

Az FW-EVX az érdekes megoldásokkal együtt sem több jelenleg, mint afféle ötletcsokor, illetve a cég szabadalmainak megvalósítása. A projekt vezetője, Craig Wilson szerint azonban nagy üzleti lehetőségek rejlenek a tanulmányban. A Williams maga valószínűleg inkább a jogokat adná el más cégeknek a moduláris karbon-alváz gyártásához, viszont abban egész biztosan komoly lehetőségek rejtőznek, hogy egyazon alapra akár tucatnyi karosszériát kínálhasson egy-egy autómárka.