2017.09.07. 12:49

Úgy néz ki, nem csak üres ígéret volt, hogy a BMW megépíti saját ellenszenvesen hatalmas SUV-ját. Ezek az első képek a belső sáv új seprűjéről.

A Frankfurti Autószalonon még csupán tanulmány lesz az X7-es, bár ezúttal kétség sem fér hozzá, hogy lesz sorozatgyártás. A BMW eddig ellenfél nélkül hagyta az Audi Q7-est és a Mercedes GLS-t, de időközben nyilván kiszámolták, mennyit vesztenek ezzel, elsősorban presztízsben, így pótolják a hiányt. Az kiszivárgott gyári fotók alapján nem is akárhogy: a legnagyobb BMW a leghatalmasabb hűtőrácsot hordja az orrán, amit a márka autóin eddig láttunk, és a két hatalmas krómrácsot két igen alacsony, de széles fényszóró fogja közre.

A végeredmény gonosz tekintet, tágra nyílt orrlyukakkal – ráadásul a lökhárító fém díszítésébe könnyű belelátni a vaddisznó-agyart. Az üzenet egyértelmű: felöklellek, ha nem takarodsz. Ám ez inkább a kategória egyik sajátossága, mint a BMW ellenszenves hozzáállása, hisz a konkurencia is hasonló drabális belsősáv-takarítókat kínál.

Az X7 tanulmány másik érdekes tulajdonsága, hogy ezen fotón is nagyon jól látszik, hogy hatalmas. A formatervet nem mondanánk a legelegánsabbnak, de ha az volt a szempont a tervezés során, hogy az autó már a látványa révén rátelepedjen a környezetében tartózkodók tudatára, akkor mindenképp dicséret illeti a tervezőket. Az autót egyébként olyan szempontból is érdemes jobban megnézni, hogy a 8-as és a Z4 tanulmányok után ez is a BMW új stílusában készült, így azokkal a részletmegoldásokkal találkozhatunk rajta, amelyek a következő évtizedben a legtöbb BMW-ről visszaköszönhetnek.

Az autó műszaki megoldásairól egyelőre csak sejtéseink lehetnek, bár van rajta i betű, és eDrive felirat is, azaz a tanulmányban valamiféle konnektoros hibrid hajtás lehet. Ha tippelnünk kéne, azt mondanánk, turbós hathengeres benzinmotor van a villanymotor mellett, így valószínűtlen, hogy akár teljesítmény- akár hatótáv-problémák akár csak felmerülhetnek a típussal kapcsolatban.

Bővebbet nyilván a Frankfurti Autószalonhoz időben közelebb árulnak majd el a BMW vaddisznójáról.