2017.09.14. 17:20

Egyszeri újságíró csak óvatosan közelíti meg a Citroën standját Frankfurtban, hisz még a falról is C3 Aircrossok lógnak. Szó szerint. Nem csoda, hiszen mostanság kezdik meg a forgalmazást Európában, érthető, ha mindenképpen ezt akarják lenyomni mindenki torkán. Volt azonban a standjukon ennél érdekesebb autó is.

Ott van ugye a kisbuszuk Spacetourer néven (ami a Peugeot-nál Travellerként, a Toyotánál Proace Versóként fut). Önmagában nyilván nem érdekes, de mi van, ha lakóautót faragnak belőle? Gyakorlatilag mágnesként vonzotta az embereket a sajtónapokon, ez pedig nem is véletlen, egészen jól összerakták a modern nomádok kedvencének szánt gépet. Ebben azért akadt szakértő társuk, nem is egy: a projektbe a szörfös holmikkal foglalkozó Rip Curllel közösen vágtak bele, de kisegítette őket az Automobiles Dangel és a Pössl is.

Utóbbi cég, a Pössl a lakóautók specialistája. Történetesen Spacetourert is faragtak már át korábban - ezt hívják Campsternek. Ezt gondolták tovább, hogy megszülethessen a Rip Curl. A hétszemélyes kisbusz négy embernek tud fekhelyet biztosítani éjszakára: ketten a síkba hajtogatható hátsó ülésen, ketten a tetősátorban térhetnek nyugovóra. Jutott odabentre még minikonyha is tűzhellyel, mosogatóval és kihajtható asztallal. Kisebb motyóinkat pedig nemcsak a csomagtartóban tarthatjuk, az utastérben is számos zárható tárolót alakítottak ki. A zöld-sárga színkombinációval feldobott beltér nemcsak hangulatában jó, a minőségérzet is teljesen rendben van, szépen varrott bőrrel és alcantarával találkozunk bent.

Ahhoz, hogy valóban igazán túraképes legyen a lakóautó, a Citroën elengedhetetlennek tartotta az összkerékhajtást. Ebben az Automobiles Dangel régi partnere a francia autógyártónak, így a Spacetourerhez is tőlük érkezett a technika. A 4x4-es opció mellesleg a Dangeltől egyébként is rendelhető a modellhez, nem csak a Rip Curl változat kiváltsága.

A Spacetourer Rip Curl egyelőre csak tanulmány, de a prototípus októbertől jövő januárig komoly európai túrát nyom majd le. Huszonkét állomást terveznek, felkeresik a legnépszerűbb sípályákat és a szörfözők által kedvelt vizeket. Érintik többek közt Nagy-Britanniát, Németországot, Olaszországot, Spanyolországot és Svájcot is.