A kínaiak helyett a Hyundai-Kia viheti a Fiatot?

2017.09.24. 06:49

Nincs vége a Fiat-Chrysler lehetséges tulajdonosváltásáról szóló hírcunaminak: most, hogy a kínai vevőjelöltekről szóló hírek elcsendesültek, felmerült a Hyundai-Kia, mint lehetséges vevő.

rzh

Ha lehet, egy kicsit még zavarosabb lett a Fiat-Chrysler Automobiles (FCA) lehetséges eladásáról eddig összeállt kép. Jó ideje nem titok már, hogy az óriáskonszern tulajdonosaiban lenne szándék az eladásra. Egy ekkora cégnél ez nem lenne egy egyszerű folyamat, nem véletlen hallottunk már annyiféle forgatókönyvről a márkák egyenkénti kiárulásától a komplett konszern eladásáig mindent. Az elmúlt hónapokban többféle kínai vevőjelölt híre jött képe, aztán az FCA elnöke, Sergio Marchione lenyilatkozta, hogy hivatalos ajánlatot ők még egyet se kaptak Kínából, és – talán az olaszok megnyugtatása végett – hozzátette, az Alfa Romeót és a Maseratit ha lenne rá vevő, sem árulnák ki a portfólióból.

A történet új fejleményét egy elemző, Lee Jae-il tárta a világ elé. Azt állítja, tudomása szerint mind a kínai Great Wall, mind a Hyundai-Kia érdeklődik az FCA iránt. A koreaiak megjelenése érdekes szál lehet a sztoriban, még ha gyári résztől egyelőre semmi hivatalos megerősítést nem kapott Lee híre. A számokkal játszani még korai, de azért érdekes mellékadat, hogy a koreaiaké jelenleg ötödik legnagyobb autógyártó konszern a világon, míg a Fiat-Chrysler a hetedik. Külön-külön is előkelő helyek, viszont egy esetleges egyesüléssel rögtön az első helyre lépnének, megelőzve mindenkit a Toyotától a Volkswagenen át a Renault-Nissanig.