Svédországban is épül egy Gigafactory-vetélytárs

2017.09.26. 11:38

A német Terra E mellett egy Northvolt nevű vállalkozás is hatalmas akkumulátorgyárat szeretne építeni. Azzal indítottak, hogy az interneten gyűjtöttek pénzt a projektre, most pedig az ABB Technology Ventures nevű nevű svájci céggel léptek szövetségre, amely pénzzel és szaktudással járul hozzá a projekthez.

northvolt factory.png

A Northvolt egy korábbi tesla vezető, Peter Carlsson vállalkozása, amely már az év eleje óta szervezi a svéd akkumulátorgyár felállítását. A tervek szerint 32 GWh-nyi Li-ion akkumulátor készülne itt 2023-tól, de a próbagyártást már 2019-ben, a szériagyártást pedig 2020-ban el szeretnék kezdeni. Egy ilyen üzem felhúzása persze elképesztően tőkeigényes, Carlssonéknak mintegy 3,5 milliárd eurót kell összeszedniük, de van rá esély, hogy sikerül, hiszen jelenleg úgy tűnik, az autógyárak öt éven belül a világ összes lítium-akkumulátorát képesek lesznek felszívni. Így ilyen üzembe befektetni most jó üzletnek tűnik.

Azt egyelőre nem hozták nyilvánosságra, hogy az ABB mekkora összeggel járul hozzá a kezdeményezéshez, de úgy tudjuk, a svájci cég szállítja a gyár felszerszámozásához szükséges automatizálási megoldások jelenős hányadát. Így valószínű, hogy a befektetésnek legalább egy részét gyártóeszközökben kapja meg a Northvolt.