Időjárás-érzékeny autót fejleszthet a Jaguar

2017.09.27. 06:10

Egyelőre csak a szabadalmi oltalmat kérték meg az új elképzelésre, de a rendszernek nincs olyan eleme, amelyet ne lehetne megvalósítani szériagyártásra alkalmas műszaki megoldásokkal.

xe wet

A Jaguar-Land Rover fejlesztőinek ötlete tulajdonképpen kézenfekvő egy olyan országban, mint Nagy-Britannia, ahol gyakori és bőséges a csapadék, és az időjárás változása gyakran teremt új körülményeket sofőr és autója számára út közben. Azt találták ki, hogy az autóba olyan rendszert építenek, amely figyeli a hőmérséklet, s légnyomás, a páratartalom és a fényviszonyok változásait, valamint a GPS-koordináták alapján beszerzi a helyi időjárás-előrejelzési adatokat. Ezek alapján aztán a várható időjárási körülményeknek megfelelően előre módosíthatja az autó rendszereinek beállításait: állíthat a blokkolás- és kipörgésgátló, a menetstabilizáló, a gázpedál, vagy akár arra alkalmas modellek esetében a futómű beállításain a biztonság növelése érdekében. Így például mire megjön az eső, csökkenthetik az autó stabilitásvesztésének kockázatát alacsonyabb tapadás mellett.

Arról egyelőre nem tudunk, hogy ez a fejlesztés aktív-e, ahogy arról sem, hogy mikor jelenhet meg a Jaguar vagy a Land Rover egyes modelljeiben, de tulajdonképp nincs szükség hozzá másra, csak a már jelenleg is elérhető rendszerek összehangolására, esetleg néhány plusz érzékelőre. Kamera, nyomás- és hőmérő a legtöbb mai luxusmodellben már akad, ahogy internet-kapcsolat és GPS helymeghatározó is, azaz a megfelelő szoftverek kifejlesztése után gyártásba is mehetne az újítás – ez pedig egy-két év alatt kivitelezhető lenne. A kérdés inkább az, hogy a brit gyártó szán-e forrást egy ilyen újítás bevezetésére.