A Nissan megmondja, mikor igyál

2017.10.01. 15:55

Kutatások szerint éppolyan veszélyesek lehetnek a dehidratált sofőrök, mint az ittas vezetők. Erre kínálhat megoldást a közeljövőben a Nissan: a japán autógyártó a holland Droog dizájncéggel közösen fejleszt olyan rendszert, amely jelzi, ha a sofőr kezd kiszáradni.

A kormány és az ülés szenzorai az izzadságból állapítják meg, milyen állapotban van a vezető szervezete. Ha kiszáradásra utaló jeleket észlelnek, elszíneződéssel jeleznek. Ahogy a fenti videóban is látható, a dehidratált testtel érintkezve sárgára váltanak. Ha az autós pótolja a folyadékhiányt, kéken jeleznek.

Egyelőre azért kérdéses, mennyire lehet működőképes egy ilyen rendszer. Ugyanis erőteljesen az izzadságra támaszkodik, miközben a kiszáradás nemcsak erőteljes testmozgás után léphet fel, nem feltétlenül jár együtt jelentős izzadással. Az ötlet mindenesetre érdekes, annak ellenére is, hogy a közeljövőben még vélhetően nem találkozhatunk ezzel a megoldással szériaautókban.Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.