Jön az elektromos, önvezető Renault Clio

2017.10.06. 11:11

A Renault is az aktuális trendeket követi 2022-ig tartó, Drive to the Future elnevezésű tervében: a kínálatban sokkal több lesz a villanyautó, sokkal kevesebb a dízelmotoros modell, és megjelenhetnek az első önvezetésre is képes modellek. Teljes technológiaváltásra azonban nem készülnek a francia gyártónál sem.

Összesen 21 új típust fejlesztenek ki 2022-ig, amelyek közül nyolc lesz a teljesen elektromos, és további tizenkettőből lesz elektromos változat is. Ezzel párhuzamosan a felére csökken a dízelmotoros típusváltozatok száma, és a jelenleg használt három dízelmotorból csak egyet tartanak meg. Az elektromos modellek nagy része egyetlen, a Nissannal és a Mitsubishivel közösen fejlesztett platformra épül majd, egy könnyen nyújtható és szélesíthető padlólemezre, amelyre Clio, Mégane és Talisman méretű autókat is építhetnek majd.

Az terv egy másik komoly ígérete, hogy 15 típusba kerül valamiféle önvezető rendszer. Ezeknek az önállósági szintje 2-es és 4-es között lesz (a 2-es szintű robotpilóta gyakorlatilag a forgalom követésére képes és a sávjában tartja az autót, a 4-es szintű viszont nagyon extrém helyzeteken kívül mindent megold önállóan), és a legegyszerűbb változatot már 2019-től kínálják majd a városi kisautóikhoz is.

A következő hat évben a Renault összesen 18 milliárd eurót szán kutatásra és fejlesztésre, ami még hat évre vetítve is hatalmas összeg. Természetesen ettől a befektetéstől komoly növekedést is várnak: a tavalyi, közel 3,5 millió helyett 2022-ben már ötmillió Renault-nak kellene elfogynia évente. Ezt a növekedést elsősorban persze Európán kívül tudják elérni: Brazíliára, Indiára, Iránra, Kínára, és persze Oroszországra számítanak, mint a növekedés elsődleges forrásaira.

Egy további érdekes részlet, hogy a Renault árnövelésre is készül: azt mondják, el szeretnének távolodni az olyan tömegmárkáktól, amilyen a Ford, a Hyundai vagy a Škoda. Ez első hallásra jól hangzik – a befektetők szempontjából egész biztosan – hiszen így nőhet a forgalomra vetített nyereség. A kérdés, hogy ez milyen hatással lehet az eladásokra, bár nem csodálkoznánk rajta, ha kiderülne, hogy a Dacia, vagy akár a Lada révén tervezik felszívni az olcsóbb Renault-k eddigi vásárlóit.