Álcázott prototípust láttunk az Üllői úton

2017.10.07. 07:50

Külsős kollégánk, Kristóf botlott bele ebbe az álcázott szabadidő-autóba tegnap. Egy kicsit tanácstalanul küldte be a szerkesztőségi levelezőlistára, ami nem csoda: mostanság boldog-boldogtalan ilyen fazonú autókat fejleszt, és itt tényleg nem spóroltak az álcázással.

Valószínűleg a mi bicskánk is beletört volna a feladványba, ha nem látszik ki egy igazán jellegzetes részlet az autó elején: a Horbury-féle Geely hűtőmaszk. A Volvo korábbi vezető formatervezője jelenleg a kínaiaknak dolgozik, és ez a különös, egymásba ültetett pajzsokat formázó hűtőrács volt az egyik első munkája. Kicsit utánajártunk hát, hogy mit főz épp a Geely. Azt találtuk, hogy épp egy kis szabadidő-autót fejlesztenek a kínai márkánál, SX11 munkanéven. A fejlesztés alapja a CMA platform kisebb változata, amelyet BMA néven emlegetnek, erre építik a nagyjából Renault Captur méretű modellt. Magyarországra talán az egyik itt fejlesztő beszállító révén kerülhetett, alighanem tesztelési céllal.

A pletykák szerint a típusba még nem, vagy nem csak a Volvo-féle moduláris turbómotor-család tagjai kerülnek. Egy 1,5 és egy 1,8 literes turbós benzinesről hallani – ez utóbbi bizonyosan nem svéd fejlesztés – valamint valamiféle hibrid kivitelről. Kínában 2018-ra várják a premiert, de nem lehetetlen, hogy később Európában is felbukkan a típus. A Geely részéről legalábbis nyilatkoztak olyasmit korábban, hogy lehetségesnek tartják a márka európai bevezetését.

A termék valószínűleg korszerű, a Volvo alapokon valószínűleg a passzív biztonsága is rendben lesz, és erre a kapcsolatra hivatkozva valószínűleg a vásárlókkal is egyszerűbb lenne elfogadtatni az ismeretlen márkát, mint a mindenféle helyi kapcsolat nélkül érkező kínai modelleket.