A Renault és a Nissan leosztják egymás közt a Forma-1-et és a Formula-E-t

2017.10.13. 21:48

Nem kannibalizálnák egymást a konszerntársak, a jövőben leosztja a formulaautózás két csúcsát a Renault és a Nissan. A franciákat visszahúzza a múltjuk a Forma-1-be, a Nissan örökölheti a bejáratott villanyos csapatot.

maxresdefault

Az elmúlt hónapokban követhetetlenül felpörgött a villanyos formulaautós széria körüli felhajtás. A következő szezonokban nagy lépésekkel forgatják fel a széria szabályrendszerét, melynek lényege, hogy a csapatoknak a jelenleginél sokkal nagyobb szabadságot adnak a fejlesztésekben. Ezzel hirtelen a nagy gyártóknak is vonzóbb lett, a BMW-től a Mercedesen át a Porschéig sokan dobják félre más motorsportos projektjüket, hogy beszálljanak. A Renault meg állítólag pont lelép.

Bár hivatalos részről még nem erősítették meg, az angol autósportos sajtó már tényként ír róla, hogy a Renault lelép a Formula-E-ből. A franciák a DAMS csapattal együttműködve a sorozat kezdete óta, 2014-től jelen vannak a villanyos szériában, és ezalatt mind a három csapatbajnoki címét megnyerték, valamint egy bajnokot adtak a pilóták versenyének. Komoly tapasztalatuk van tehát a bölcsőkorát élő műfajban, de ha igazak a hírek, ezt egy az egyben átruházzák a konszerntárs Nissanra, és teljes erejükkel a Forma-1-re összpontosítanak 2019-től.

A Renault-nak komoly múltja van a Forma-1-ben; négy csapattal összesen tizenkét bajnoki címet szereztek motorszállítóként és jelenleg is nagy erőkkel építik saját csapatukat. Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy az F1 fő piacukon, Európában igazán népszerű, azaz ha le kellett osztani a szerepeket, érthető, hogy miért ez jutott nekik. A Nissan szerepe az egészben inkább csak a jól járt potyautasé lesz, a japánoknak ugyanis jó ideje nem jött össze semmi érdemi a nemzetközi autósportban. A nevükre vett, bejáratott Formula-E csapattal várhatóan lesz pár jó évük az elektromos formulaautók között.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.