Ha Párizsban élsz, inkább már ne vegyél dízelautót

2017.10.15. 16:38

De a benzines autóknak sincs már sok hátra Párizs vezetőinek hivatalossá tett döntése szerint. Erősen korlátozzák a belsőégésű motorokat a francia fővárosban a következő évtizedben.

párizs szmog

Egy ideje már ismert Párizs vezetőinek szándéka arról, hogy egy belátható céldátumig kitiltsák a város útjairól a dízel és benzines autókat. Ezt a szándékot tették hivatalossá a héten, így a párizsiaknak ideje megbarátkozni a gondolattal, hogy belátható időn belül nem lesz érdemes belső égésű motoros autót venni. A benzines autóknak 2030-ig adnak időt, a dízelautók kitiltását viszont a korábban tervezett 2020-ról 2024-ra tolták ki.

Párizsban jelenleg sem lehet 1997 előtti benzines, illetve 2001 előtti dízelautóval behajtani a városba, a több lépcsős szigorítás értelmében 2020-tól ez a 2011 előtt gyártott autókra terjed majd ki dízeleknél. A 2024-ben életbe lépő teljes tiltás már minden dízelautóra kiterjed majd reggel nyolc és este nyolc óra között. Ijesztően hangzik, azonban mindemellé a tömegközlekedés komoly fejlesztését ígérte a városvezetés. 

Az utóbbi egy évben hirtelen jöttek a nagyobbnál nagyobb bejelentések nagyvárosok és államok vezetőitől a dízel és benzinmotorok tiltásának céldátumáról. A héten sem Párizs volt az első: pár napja Szlovénia részéről hangzott el szintén a 2030-as céldátum.