Akku-drón: a villanyautósok megmentője?

2017.10.19. 17:03

A nagyvállalatoknál nem ritka, hogy minden, egy kicsit is ígéretes ötletet igyekeznek levédetni. Ezt teszi az Amazon is: ezúttal egy három éves szabadalmukat fogadták el, amely egy villanyautó-utántöltő drónról szól.

Az elektromos autókkal kapcsolatos egyik probléma a korlátozott hatótávolság és a hosszadalmas töltési idő. A kettő együtt jelentősen megnehezítheti a mindennapi használatot, főleg akkor, ha hosszabb távolságot kell áthidalni. Az Amazon szabadalma ezen a helyzeten javíthatna egy keveset: azt találták ki, hogy az akkumulátort drón vihetné a lemerülőben levő autó után, és menet közben tölthetné után azt. Nagy kérdés persze, hogy az ötlet a valóságban mennyire lehet működőképes, mivel egy nagyobb akkumulátor nehéz, így az azt hordozó drón fogyasztása sem lenne alacsony. A szabadalmi leírás erre vonatkozó számításokat nem tartalmaz, de talán néhány tíz kilométert így is növelhetne egy ilyen drón az autóval megtehető távolságon. És ez adott esetben a különbséget jelentheti az út szélén veszteglés és a következő töltő elérése között.

Egyáltalán nem biztos persze, hogy az Amazon tervezi is egy efféle szolgáltatás bevezetését, és most, hogy levédették az ötletet, már más sem teheti ezt meg a beleegyezésük nélkül. Az viszont valós lehetőség, hogy ha elkezdenek elterjedni az elektromos autók, akkor – legalábbis amíg sokkal nagyobb kapacitású akkumulátorok nem állnak rendelkezésre – akár egész iparág alapulhat az út közben lemerülő járművek kisegítésére, akár mobil töltőállomásként működő teherautók formájában.