Látatlanban lepontozták a Tesla Model 3-at

2017.10.20. 14:40

Az Egyesült Államok legismertebb fogyasztóvédelmi kiadványa, a Consumer Reports meglepő lépést tett: beletette a Tesla Model 3-at a az éves megbízhatósági felmérésébe, úgy, hogy a típusból eddig csupán néhány száz példány készült, és még tesztelni sem volt alkalmuk a kis Teslát.

A kiadvány autókkal foglalkozó részlegének vezetője azzal indokolta az értékelést, hogy a Model 3 műszaki szempontból nagyon sok részletében megegyezik a Model S-szel, és mivel ez utóbbi modell átlag felett megbízható, úgy vélték, az egyszerűsített változat átlagos minősítésével nem nagyon lőnek mellé.

Ez érthető módon nem igazán tetszik a Teslának, bár ezúttal csupán egy szóvivő nyilatkozott, nem Elon Musk szúrt oda személyesen. A gyártó részéről pontatlannak és félrevezetőnek nevezte a Consumer Reports autós részlegének közlését. „Nem tudhatják, hogy a Model 3 milyen színvonalú tervezés és mérnöki munka eredménye.” - mondta.

A Tesla és a Consumer Reports közti konfliktus nem új keletű: 2015-ben a lap kivette az ajánlott kategóriából a Model S-t, amelyről egyébként korábban igen pozitív teszteket közöltek, mondván, hogy túl sok a panasz a típusra. A Tesla már ezt is kétségbe vonta, és úgy tűnik, azóta nem felhőtlen a kiadvány és a kaliforniai autógyár viszonya. A Model 3-at hivatalosan ugyan bemutatta a Tesla, de a gyártás lassan fut fel. Az idei évre durván 3000 példány legyártását tartja reálisnak a gyártó, pedig korábban még 20 ezret ígértek december végéig. Jelenleg csupán néhány száz fut a típusból, így eddig alig van bármiféle tapasztalat vele – nem hogy a megbízhatóságáról, de arról sem lehet tudni szinte semmit, hogy milyen használni.