Megvan a Land Rover fegyvere a kínai klónok ellen

2017.10.23. 13:30

Kényszermegoldást szült a Land Rover a kínai klónok ellen. A pofátlan másolások áldozata átírta a bevett modellbevezetési menetrendet, hogy kicselezze a dizájntolvaj kínai márkákat: nem mutogatnak több dizájntanulmányt.

Land Wind X7, az Evoque kínai klónja
Land Wind X7, az Evoque kínai klónja

Hiába van már jelen hivatalosan Kínában egy-egy nyugati gyártó, a kisebb-nagyobb helyi márkák bátorsága a klónozáshoz semmit sem csökkent az elmúlt években. Hosszú a sora az elmúlt évek klónbotrányainak, de a legpofátlanabbat mind közül talán a Land Rover szenvedte el, akiktől nemhogy ellopták az Evoque formáját, a védjegyek elbírálásával foglalkozó helyi hivatal még beléjük is rúgott egy nagyot, amikor ezt jogi útra terelték. 

A Land Rover dizájnfőnöke, Gerry McGovern nemrég egy interjúban beszélt a helyzetről, és elárulta, mi a válaszuk rá. Azt mondja, ezentúl óvatosak lesznek a dizájntanulmányokkal, mert azzal, hogy megmutatják egy-egy új modelljük formavilágát annak megjelenése előtt évekkel, óriási előnyt adnak a másolóknak. Mint kiderült, nem volt véletlen, hogy a Velarról nem mutattak semmit, mielőtt kijöttek volna a végleges verzióval. Várhatóan ez marad a stratégiájuk, mert ahogy már közelről megtapasztalták, a kínai igazságszolgáltatásban nem bízhatnak.