Saját sportkocsimárkát alapít a McLaren F1 tervezője

2017.10.24. 14:10

A legendás dél-afrikai tervező a Formula-1 leggyorsabb autóit tervezte a Brabham számára az 1970-es és 80-as években, gyors sportkocsikat a 90-es években és érdekes városi kiskocsikat a 2000-es években. Legutóbb a TVR Griffith fejlesztését segítette, és ennek nyomán határozott úgy, hogy maga is megpróbál autómárkát alapítani.

gordonmurrayauto

Egyelőre csak annyi biztos, hogy a cég neve Gordon Murray Automotive, és hogy igen kis sorozatban gyárt majd méregdrága csúcstechnikát. Murray csak annyit mondott, hogy a csúcsmodell fejlesztésénél visszanyúlnak a McLaren F1-nél alkalmazott alapelvekhez. Ha azt nézzük, hogy a legendás sportkocsi mind műszakilag, mind teljesítményben messze megelőzte a korát, méghozzá nem csak az 1992-es bemutató, de a gyártás 1998-as leállítása idején is, ez ígéretesen hangzik.

Murray valószínűleg felhasználja majd saját találmányát, az iStream nevű gyártási eljárást, amellyel állítólag gazdaságosan lehet autót gyártani egész kis sorozatban is. Ezen felül nem tudunk egyéb konkrétumokat, de a most 71 éves mérnök eddig még nemigen okozott csalódást.