Ebből lesz a következő Mazda 3-as?

2017.10.25. 11:32

Elsődlegesen ugyan a Vision Coupé szolgál az új Mazda formanyelv bemutatására, de nem ez az egyetlen új Mazda a Tokiói Autószalonon, amelyet ebben a stílusban terveztek. A Kai kompakt ötajtós formában mutatja meg, hogy hogyan képzelhetjük el a jövő Mazdáit.

Aki azt képzelte, hogy a Kodo stílussal el is fogyott a Mazdánál a fantázia és a szépérzék, az most csalódni fog. Úgy tűnik, idejében kitalálták, milyen legyen a jó folytatás, amely egyfelől felismerhetően Mazda – ebből a célból megtartották a széles pajzsforma hűtőrácsot – másrészt viszont valami egész más, mint amit eddig mutattak. Az élek szinte követhetetlen kavalkádját, amely a jelenlegi Mazdákat jellemzi, finoman egymásba hajló íves felületek váltják, de a Kai így is van olyan lendületes jelenség, mint a jelenlegi Mazda 3-as.

Bár a Kai tanulmányautó, a Mazda nem próbál olyan lendülettel elszakadni az autóépítés jelenlegi gyakorlatától, ahogy sok más koncepció-autónál látni. Itt is van óriási információs kijelző, de ezt úgy helyezték el a műszerfal két emelete közt, hogy ne nyomja el a három kerek műszert a kormánykerék mögött, inkább visszafogottan kiegészítse azt. Belül is ugyanaz látszik, ami kívül: a formaterv úgy érdekes és esztétikus, hogy nemigen jut eszünkbe közben máshoz hasonlítani, mégis van benne valami elegánsan klasszikus.

A Mazda az elmúlt években korlátozott anyagi lehetőségei ellenére elsősorban jól eltalált formaterveire építve tudott növekedni, és úgy néz ki, ezt az ütőkártyát nem tervezik kiadni a kezükből. Valószínűleg ezúttal is azt csinálják, amit korábban: a Vision Coupé és a Kai tanulmányokkal megszondázzák a piacot, és aztán elkészítik a Mazdák következő generációját, már az új stílust követve.