Apollo IE: a Batman új autója

2017.10.26. 06:08

Szegény Gumpert Apollo tisztességes szupersportkocsi-próbálkozás volt, de valószínűleg a sok VW alkatrész és a vetélytársakéhoz képest talán túl német formaterv is hozzájárult, hogy nem sikerült túlélnie a legutóbbi pénzügyi recessziót. A jogutód esetében viszont nem követték el ugyanezeket a hibákat: az Apollo IE kompromisszummentes sportkocsi, milliárdosoknak.

Az IE az Intensa Emozione rövidítése, ami arra utal, hogy intenzív élmények szerezhetők a sportkocsival. Hogy vezetés közben milyen, azt legfeljebb sejthetjük az adatokból, de ez a sportkocsi annak is nagy élmény lehet, aki csak látja. Ennél bonyolultabb formatervet keveset láttunk eddig. Az alapforma egy Le Mans prototípusé, de a sárvédők és a hátsó légterelő kialakítása inkább a Batmobile megoldásaira emlékeztet. Ráadásul karosszériaelemek mindegyike lakkozott, de festetlen karbonszálas műanyag, ami szintén jól passzolna a Batman-arculatba.

A típus egyértelműen a rendszámozható versenyautók közé tartozik: 6,3 literes V12-es motor hajtja, amely 780 lóerő és 760 Nm-es csúcsnyomaték leadására képes. Ehhez az autó üres tömege csupán 1250 kilogramm, így az autó 2,7 másodperc alatt ugrik százra, a végsebessége pedig 335 km/h. Minden más alkatrész is versenyautó-színvonalat képvisel, a karbonszálas vázszerkezettől a hatfokozatú szekvenciális váltón át a karbon-kerámia tárcsás Brembo fékrendszerig.

Nyilván ez is indokolja, hogy egy-egy példányért elképzelhetetlenül magas árat kérnek: 2,3 millió eurót kell fizetni, ha valaki birtokolni szeretne egy ilyen ritkaságot. Az IE-ből ugyanis összesen tíz példányt terveznek legyártani: ezzel indítják útjára az Apollo márkát. Nem igazán valószínű, hogy ezzel a modellel akár ilyen elképesztő áron keres majd a cég, de itt valószínűleg nem is ez a lényeg, hanem hogy az Apollo név elkezdjen jelenteni valamit a sportkocsi-rajongók számára. Ha ez megvan, akkor talán jöhet egy kevésbé radikális modell, amelyből többet készíthetnek, és amely már behozhatja a fejlesztésére fordított összeget.