Majdnem ötmilliárdot ért Paul Newman órája

2017.10.30. 14:03

Egy 1968-as Rolex Cosmograph Daytona önmagában is jelentős értéket képvisel, de ezt a konkrét példányt Paul Newman hordta. Talán ennek köszönhető, hogy csaknem 18-szoros áron vitték el.

Newman a feleségétől kapta a Daytonát, amely már akkor is az autóversenyzők karórájának számított, és vagy 15 évig ezt hordta lényegében minden nap. Az órához kötődő legenda úgy szól, hogy Joanne Woodwardot ugyan megrémítette férjének nem szűnő rajongása az autóversenyzés iránt, ezzel jelezte, hogy ennek ellenére is támogatja Newmant. Ezért is gravíroztatta a hátlapba a Drive Carefully Me – vezess engem óvatosan – feliratot. Newman kellőképpen óvatos is volt: 2008-ban hunyt el rákban, sok ezer versenykilométerrel és 50 évi házassággal a háta mögött.

Az órát viszont 1984-ben elajándékozta, miután kapott egy újabbat a feleségétől. Az új tulajdonos James Cox lett, aki akkoriban Newman lányával, Nellel járt akkoriban. Cox adja most el az órát, a bevétel zömét pedig Nell Newman alapítványa kapja, jótékony célokra.

Az egymillió dolláros kikiáltási ár viccesen alacsonynak bizonyult: alig 12 perc alatt kúszott fel a licit 17 752 500 dollárra, ami napi árfolyamon számolva durván 4,74 milliárd forintnak felel meg. Ám ez nem is feltétlenül sok, ahhoz képest, hogy ez az óra legenda, egyedi példány, ismert történettel. Nem kizárt, hogy néhány év múltán ennek az összegnek is a többszörösét éri majd.